Maak je eigen Zuurkool

Wat Kefir was voor de krijgers van de grote Khan en waarvan gezegd werd dat het zijn leger gezond en sterk maakte, dat was Zuurkool voor de Romijnen!

Blijkbaar hebben alle belangrijke legers zo hun "super food" gehad (wat dacht je van de GalliŽrs!).

Toch was zuurkool een Chinese uitvinding (wat niet trouwens?) Het verhaal gaat dat toen de Chinezen de Chinese muur bouwden om zich te beschermen tegen de Mongolen in het noorden, men veel kool at en rijstewijn dronk. In de wintermaanden conserveerde men de kool dan door deze in rijstewijn te bewaren en voila: het ontstaan van de eerste zuurkool, Suan Cai (酸菜) (spreek uit: Suan Tsai) in het Chinees oftewel "zure groente".  
Het zijn uiteindelijk toch de Mongolen geweest (ondanks de muur) die onder leiding van de grote Kahn hun rijk wisten uit te breiden tot aan Turkije, Hongarij, Oost-Duitsland en Polen toe. Zij hadden na het binnenvallen van China inmiddels ook kennis gemaakt met deze Chinese supergroente en hebben deze op hun reizen meegenomen waardoor wij hem uiteindelijk ook hebben leren kennen. Wel, zij worden bedankt want sindsdien heeft zuurkool al heel wat levens gered!


De bakermat van onze zuurkool

Zuurkool zit vol belangrijke vitaminen en mineralen. Het bevat bijvoorbeeld Vitamine C en is tegelijkertijd lang houdbaar waardoor het bij uitstek voedsel was voor zeelieden die maandenlang geen land zagen en anders een vitamine C tekort en scheurbuik zouden hebben gekregen omdat ander groente of fruit waar vitamine C in zit, allang bedorven zou zijn. Wat was er van onze Piet Heyn en Michiel de Ruyter en hun vloten geworden zonder zuurkool?! Misschien danken wij onze welvaart uiteindelijk wel aan de (Chinese) zuurkool. Wie zal het zeggen?

Eigentijds onderzoek laat zien dat Zuurkool stoffen bevat (disothiocynaten) die bijvoorbeeld de vorming van kanker tegengaan (in het bijzonder: borst, darm, long en leverkanker)

Zuurkool is door de probiotica die het bevat een uitstekend voedsel voor de darmen. Mensen die rauwe zuurkool niet goed verdragen door zwakke darmen en spijsvertering, zoals bij mensen die het GAPS-dieet volgen het geval is, wordt aangeraden om het sap ervan te drinken. Het sap is zeer genezend voor maag en darmen.

Zuurkool is een van de weinige voedingsmiddelen die de bacterie Lactobacillus plantarum bevat, een zeer dominante goede en gezondheidsbevorderende bacterie die het spijsverteringsstelsel helpt om slechte bacteriŽn te onderdrukken (zoals de slechte vormen van E-Coli, maar ook Salmonella en Candida!)
Tegelijkertijd vormt het anti-oxidanten (zoals Glutathione en Superoxidase dismutase), die vrije radicalen opruimen die ook weer een rol spelen in de vorming van kanker.
Het versterkt het immuunsysteem door de aanmaak van antilichamen te bevorderen en is dus goed tegen infectieziekten zoals bijvoorbeeld de griep.
Er is zelfs een verhaal bekend van artsen die tijdens de Amerikaanse burgeroorlog de krijgsgevangenen, die met bosjes tegelijk aan de pokken stierven, zuurkool te eten gaven en zo vele levens gered hebben.

Door de zuurkoolbereiding ontstaan zelfs omega 3 vetzuren.

Tot slot neutraliseert het ook nog eens de door Weston Price bekend geworden anti-nitutriŽnten, zoals Fytinezuur in granen, bonen en noten en Trypsine-blokkers in soya.

Genoeg rede dus om nu aan de slag te gaan!

Benodigdheden

 • Een middelgrote liefst biologische witte kool

 • Een groot mes

 • Een schaaf, mes of keukenmachine

 • Een weckpot van een liter

 • 1 eetlepel zeezout

 • 4 eetlepels Wei (zie het recept voor het zelf maken van yoghurt en Wei) of een extra eetlepel zout, mocht je geen wei hebben.

 • eventueel wat jeneverbessen

 • en andere kruiden, als peperkorrels, selderijzaad, komijn etc.

 • Witte wijn hebben we nog niet geprobeerd, maar wil ik beslist ook nog eens proberen!

Bereiding

 • Haal eventuele lelijke buitenste bladeren van de kool af en gooi die weg.

 • Haal er nog een blad af en bewaar dat voor later

 • Snijd de kool doormidden en haal de harde kern eruit en eventueel ook de dikke nerven van de bladeren

   

 • Snijd of schaaf de kool in kleine reepjes of gebruik een keukenmachine (hoort misschien niet, maar zo doe ik het zelf)

   

 • Doe alles in een pot van een liter en voeg tussen de lagen door steeds wat kruiden toe en iets van het zout

   

 • Druk met iets het geheel steeds stevig aan  (gaat beter dan stampen is mijn ervaring en ik gebruik daarvoor de stamper van een stenen Chinese vijzel). Door het zout zal er nu steeds meer vocht uit de bladeren komen en dat is wat je er vervolgens verder uitperst.

   

 • Probeer de pot goed vol te krijgen, maar net niet te vol en voeg de eetlepels Wei aan toe zodat alles mooi onder water staat. (Heb je geen Wei, voeg dan een extra lepel zout toe)


   

 • Leg het blad dat je bewaard hebt, of een stuk ervan, over het geheel heen zodat je het helemaal luchtdicht inpakt.
   

  Je kunt hier zien dat alles mooi onder water staat, wat voorkomt dat de bovenste laag gesneden kool kan bederven.
   

 • Laat de gesloten pot nu 3 dagen op kamertemperatuur staan zodat het geheel kan gisten.


  Deze pot zat trouwens net iets te vol en het vocht kwam er na twee dagen uit bubbelen wat
  er voor zorgde dat de hele plank nat was toen ik 's ochtends in de keuken kwam en ik de
  boel dus weer kon opruimen!

   

 • Na 3 dagen zet je het in de koelkast waar je het nog weken kan laten narijpen. Het is in principe vanaf de 3de dag eetbaar, maar wordt steeds lekkerder hoe langer je het laat staan.
  (Bij ons blijft deze zelfgemaakte zuurkool echter nooit zo lang bewaard, maar dat komt omdat hij veel te lekker is. Niemand kan daar zo lang van afblijven!)

Dit is verreweg de makkelijkste manier van zuurkoor maken en ik vind: de lekkerste.
Ik houd eerlijk gezegd zelf helemaal niet van zuurkool uit de winkel, maar wel van mijn eigen zelfgemaakte!

Lijstje van vitaminen en mineralen in zuurkool

(100 grams) of rauwe zuurkook bevat: 
 
         
23 Kalori"en
 
1.5mg Vitamine K
15 mg Vitamine C
 
.21mg Vitamine B6
288mg Kalium
 
1.5mg Ijzer
48mg Calcium
 
.9mg Eiwit
14mg Magnesium
 
661mg Natrium
43mg Fosfor
 
.14g Vet
.17mg Niacine (B3)
 
92g Water
.03 mg Foliumzuur
 
4.3g Koolhydraten

Terug naar de vorige pagina

www.huldaclark.tk