Welkom bij de 11
de editie van onze nieuwsbrief.

Om te beginnen een heel goed en gezond 2012 gewenst,
het jaar waar zoveel mensen zoveel van verwachten.
Dat het je dat mag brengen waar je naar zoekt en ook dat wat je de meeste groei zal geven!

De nieuwsbrief is ietwat veranderd.
De rubrieken zijn nu als volgt ingedeeld: "Het Recept van de Maand", "Het Kruid van de Maand", "Uit het Leven Gegrepen" (waarin ik een willekeurig thema hoop te bespreken) en "wist je dat...?", een rubriek met interessante wetenswaardigheden.
Ik probeer de nieuwsbrieven zo kort en leesbaar mogelijk te houden. Niet gemakkelijk want er is zoveel te vertellen, maar ik beloof in ieder geval mijn best doen.
Ik hoop van harte dat je de nieuwsbrieven net zo leuk zult vinden om te lezen als ik er plezier in heb om ze te schrijven en bovenal dat het je gezondheid en welzijn ten goede mag komen, zoals ook dat van al diegenen die je dierbaar zijn.

Een Hartelijke Groet en hopelijk tot ziens, schrijfs of horens in dit nieuwe jaar!


Inhoud

 

Agenda

Kijk voor de meest recente data van cursussen en lezingen onze website onder de rubriek "Nieuw", "Cursussen" of "Lezingen":
(www.HuldaClark.tk)

 

Dit recept is ťťn van de meest favoriete toetjes geworden op onze cursussen op de Uelenspieghel in Drenthe. Het is gezond en werkelijk heel eenvoudig om te maken.


Benodigdheden:

 • 750 gram ingevroren vruchten zoals bijvoorbeeld mango, aardbei, bosvruchten etc.
  (pakjes ingevroren vruchten van 250 gram zijn te koop bij de AH)

 • 200 ml room

 • 2 eetlepels onverhitte honing

 • wat blaadjes verse munt

 • een beetje citroensap,  indien gewenst

 • eventueel wat wafeltjes

 • en een blender of keukenmachine

Bereiding:

Doe 500 gram van de bevroren vruchten (2 pakjes van de 3) met de room, de honing, een klein beetje citroensap en de mint, in de blender en mix tot het geheel mooi glad is, schep snel in bakjes en versier met vruchten die je over hebt gehouden of met verse vruchten. Steek er de wafeltjes in en... voilŠ! 
Het is een heerlijk gezond ijs zonder tafelsuiker of enige andere toevoegingen en o zo lekker!

Voetnoot:
Er is voor dit recept geen ijsmachine nodig, maar houd er wel rekening mee dat je de vruchtjes pas vlak van tevoren uit de vriezer haalt en snel te werk gaat, zodat het ijs niet te snel smelt.
Wil het volledig "Hulda Clark verantwoord zijn", zorg er dan voor dat je alleen rijpe vruchten gebruikt en room zonder chloor. Bij twijfel kun je het beste alles met een synchrometer controleren.

Dat is alles. Het is ons eerste recept en ik hoop dat het je zal smaken!

   

Terug naar begin


Het Hulda Clark Kruid van de Maand

Boneset (Eupatorium perfoliatum)

Het kruid dat ik deze maand wil behandelen is "Boneset" (spreek uit: boon-set) oftewel in het Latijns: Eupatorium perfoliatum, het lievelingskruid van de eerste Amerikaanse Settlers

 

Stel je voor, je bent als Europeaan met je echtgenoot of echtgenote vol enthousiasme en frisse moed per schip vertrokken naar het veel belovende grote land Amerika. Je settelt je daar, begint een gezin en moet zien te overleven met wat je hebt. Wellicht ontbreekt het aan comfort en het leven is hard en vraagt veel van jou en je gezin. Medicijnen zijn er nog nauwelijks, maar virussen gaan rond zoals ze altijd gedaan hebben. Wat doe je dan?
 

Wel, als je geen slecht mens bent en je hebt respect voor je medemens en helpt anderen graag als ze hulp nodig hebben, dan kun je mensen treffen die zijn zoals jij en dan wordt je wellicht ook geholpen wanneer jij hulp nodig hebt, want wie goed doet, goed ontmoet, niet waar? En zo is het waarschijnlijk ook gegaan.

De Indianen kenden Boneset al duizenden jaren en gebruikten het voor infectieziekten zoals griep en verkoudheid, koorts en vastzittend slijm, maar ook tegen reumatische klachten en gewrichtsontstekingen. Boneset wordt ook wel "Indiaanse Salie" genoemd en in sommige stammen werd het zelfs gebruikt als een panacea, een middeltje voor alle kwalen.

Een bevriende Indiaan moet de eerste Settlers de geheimen van dit kruid hebben prijsgegeven, want bij velen van hen was hij ook al snel populair. Hij werd door hen overigens niet alleen tegen verkoudheden en griep gebruikt, maar ook om op energie te komen.

Een Blackfoot Indiaan voor zijn Tipi

Hulda Clark gebruikt Boneset in meerdere van haar "life-saving" recepten en wel voornamelijk om de detox-verschijnselen te bestrijden, zoals de bekende griepachtige symptomen die kunnen ontstaan als dmv de zapper en de anti-parasietenkuur, parasieten in het lichaam dood gaan.
Hoewel deze detoxsymptomen dus eigenlijk toe te juichen zijn omdat je weet dat je iets belangrijks in het lichaam hebt gedood, wil je deze natuurlijk toch zo veel mogelijk voorkomen om meer ongemak dan nodig te vermeiden.

Boneset heeft meerdere eigenschappen (zoals bij kruiden vaak het geval is).
Het kruid is vreselijk bitter (nog niet zo bitter als Absint alsem, maar het komt in de richting! wat haar geschikt maakt als een spijsverteringsstimulerend middel.
Als je het een half uurtje voor de maaltijd als thee inneemt (een theelepel gedroogd kruid per kop kokend water) dan kan het de spijsvertering stimuleren.

Interessant genoeg werd Boneset door de Indianen bij verkoudheid op twee manieren als thee gedronken, warm of koud. Warm, voor het naar bed gaan, (om zweten op te wekken) en 's morgens koud als een aansterkende drank.
Het vermogen om zweet op te wekken wanneer goed warm gedronken, helpt koorts te dalen en afvalstoffen uit te scheiden.
Een ander zeer effectief middel tegen koorts dat alle middelen overtreft, in het bijzonder bij kleine kinderen, is trouwens het gebruik van azijnsokken. (zie daarvoor nieuwsbrief nummer 9, bij het onderwerp: "De eeuwenoude natuurgeneeskunst thuis toegepast", op onze website).

Voor kinderen werd Boneset gecombineerd met Gember en Anijs en daar een zoete siroop van gemaakt, want anders zou geen kind het innemen, zo bitter is het!
Het lost slijm op, is goed tegen keelontsteking, longproblemen en griep.

Het kruid is ook licht laxerend.

Meskawaki Indianen gebruikten de bladeren van de plant tegen wormen en parasieten en de wortels tegen slangenbeten. Van de wortels werd door de Settlers ook een likeur gemaakt (hoe kan het ook anders!)

Popcorn Sutton, de beroemde moonshinestoker, die nog leefde zoals de eerste Settlers

Verder werden de wortels ook gebruikt bij longontsteking.
Het kruid mag trouwens nooit vers gebruikt worden. Er zitten gifstoffen in die door het drogen, of tinctuur maken, verdwijnen.

De dosering is ongeveer een theelepel/koffielepel tinctuur (5ml) 3x per dag (in een glas thee of water ingenomen) als versterkend middel en bij hevige griep met koorts, elke half uur.
Een thee bereid je door 1 Š 2 theelepels gedroogd kruid te overgieten met een kop kokend water. Minstens 10 minuten laten trekken en warm of koud drinken al naar gelang de behoefte.

 

Boneset is trouwens heel makkelijk zelf in de tuin te kweken en voor degenen
die dat willen nemen we af en toe wat zaad mee naar onze cursussen

Terug naar begin


Uit het Leven Gegrepen

Kan een dieet met magere, vetvrije producten de oorzaak zijn van de onvruchtbaarheid waar meer en meer jongeren mee te maken krijgen?

Hulda Clark is altijd een groot voorstander geweest van het gebruik van (volle) melk.
Zij zag melk als ťťn van de beste bronnen van calcium. (Let wel: dit geldt dus alleen voor volle melk en niet voor magere melk, want het is het vet in de melk dat de galblaas aanzet om gal uit te scheiden waardoor de calcium in de melk uiteindelik ook door het lichaam kan worden opgenomen).
Volgens Hulda Clark is het erg moeilijk om calcium uit groente te halen en omdat melk zowel een grote bron van calcium is, maar bovendien het lichaam alkalischer (minder zuur) maakt, vormt zij, volgens haar, een fantastisch voedingsmiddel voor mensen met verzuring, zoals bijvoorbeeld bij artritis het geval is. 
Een ander verbazingwekkend feit is, dat zij kankerpatiŽnten en verzwakte en vermagerde patiŽnten aanraadde om room te eten.
Haar adviezen lijken wat dat betreft lijnrecht tegen de richtlijnen in te gaan die ons door reclame en de overheid worden gegeven. Brengt dit soms, zoals wel eerder voorgekomen is, een nieuw schandaal aan het licht?

Er is ons geleerd dat verzadigde vetten slecht zijn voor onze hart en bloedvaten, maar is dat ook werkelijk waar?
Er zijn steeds meer stemmen die zich verheffen tegen dat idee en er verschijnen ook steeds meer wetenschappelijke onderzoeken die laten zien dat cholesterol en verzadigde vetten niet alleen goed, maar zelfs noodzakelijk zijn voor een goede gezondheid. Er zijn zelfs aanwijzingen dat een dieet zonder cholesterol juist hart en vaatziekten in de hand werkt en interessant genoeg zijn hart en vaatziekten precies in opkomst gekomen vanaf het moment dat het gebruik van plantaardige vetten en margarine werd aangeraden tegen hart en vaatziekten. Hoe is het mogelijk!

Uit onderzoek is ook gebleken dat de nieuwe voedselkeuzes die we gebaseerd op die leugens maken, in het geval van Cholesterol en Verzadigde Vetten, de basis vormen, juist voor het ontwikkelen van hartproblemen; dat ze suikerziekte (type 2) in de hand werken; dat ze een rol spelen in de onvruchtbaarheid waar veel jonge mensen tegenwoordig mee te maken hebben en dat ze een basis vormen voor het ontwikkelen van allergieŽn, astma, chronische vermoeidheid, ontstekingen, overgewicht, zenuwproblemen (waaronder M.S.),  burn out en nog vele andere ziektes.
Verzadigde vetten en cholesterol blijken uit nieuwe onderzoeken niet alleen goed voor je te zijn, maar dus zelfs noodzakelijk!

Ons denken en voelen wordt meer door marketing en reclame beÔnvloed dan we ons vaak bewust zijn.
Ik schaam me bijna als ik eraan denk dat ik al die jaren, niet beter wetend, in de trend ben meegegaan. Niet dat het te voorkomen was geweest want dat was de enige informatie die toen algemeen beschikbaar was (er bestond toen nog geen internet) en ik ben niet de enige die wat dat betreft misleid is, want in menig kruidenboek, zelfs die van gerenommeerde hedendaagse kruidenkenners, zijn vaak nog lijsten van kruiden te vinden tegen Cholesterol.

Wel, Cholesterol is een hele belangrijke stof voor ons lichaam. Cholesterol is een belangrijk bouwsteen voor de cellen, het speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de hersenen van opgroeiende kinderen en het zorgt voor een goed functionerend hormoonstelsel en zelfs seksleven. Hoe is het mogelijk dat men Cholesterol als een vijand van de mensheid heeft gemaakt?! Het lijkt voor een wetenschapper misschien voor de hand liggend om te denken dat arteriosclerose veroorzaakt wordt door Cholesterol als hij in de plaque waar de ader mee is dichtgeslibd Cholesterol vindt. Een simpele gedachte, maar is het (leven) wel zo eenvoudig?
Die simpele gedachte heeft er echter wel voor gezorgd dat er bij miljoenen mensen nu een bakje margarine op tafel staat in plaats van boter!
De waarheid is echter dat er in plaque net zoveel onverzadigde vetzuren voorkomen als cholesterol! Waarom heeft men die niet aangewezen als de "schuldige"?

(Inmiddels heeft de EU Becel verboden om op het pakje te vermelden dat het goed is voor hart en bloedvaten, omdat daar geen bewijs voor is. Er is zelfs bewijs dat de plantaardige sterolen die aan de margarine zijn toegevoegd omdat ze cholesterol (het LDL-type) verlagend zouden zijn, juist hart en vaatziekten veroorzaken! Hoe gek kun je het maken?!
Hier is een link naar een artikel over dit onderwerp: http://www.ortho.nl/opinie/10/twijfels-over-veiligheid-becel-proactiv
 
Wie zich interesseert in de geschiedenis van margarine, die vroeger bekend stond als "armeluisboter", zou de websites http://www.jenneken.nl/bekijk/1900Armeluisboter.htm en http://erfgoeddag.faronet.be/nieuws/margarine-fake-voedsel kunnen bezoeken.

 

Beelden uit een TV reclame voor Bona in de jaren 80. "Gezond en lekker" zal de boodschap wel geweest zijn!

 

Interessant genoeg is in India de boter (vol verzadigde vetten en cholesterol) bijna heilig. Nadat er "Ghee" van gemaakt is (gezuiverde boter) wordt zij werkelijk voor bijna alles gebruikt. Niet alleen in het eten, maar ook uitwendig en zelfs in de ogen en neusholtes.

 

"Nasya" waarbij warme ghee in de neus wordt gedruppeld

De eigenschappen die aan Ghee worden toegeschreven en die het gevolg zijn van eeuwenlange ervaring en observatie zijn onder andere de volgende:

 • Ghee versterkt de lever.

 • Ze voedt het beenmerg en de zenuwen en is voedsel voor de hersenen.

 • Ze wakkert het spijsverteringsvuur aan en zorgt dus voor een goede verbranding.

 • Ze is verzachtend voor de slijmvliezen.

 • Ze verzacht ook de huid en geeft haar een mooie glans.

 • Ze is goed voor de bloedsomloop (!).

 • Ze vergroot de intelligentie en het waarnemingsvermogen en is zelfs verjongend voor zenuwen en hersenen...
   

Gezellig samen met een heilige koe, de bron van de veelgebruikte ghee

Hoe ouder de Ghee, des te geneeskrachtiger. Er is zelfs Ghee die in kloosters al honderden jaren wordt bewaard, zoveel waarde hecht men eraan! Ghee is een belangrijk onderdeel in de Ayurveda, de zeer effectieve, duizenden jaren oude geneeskunst van India.

En dan te beseffen dat ťťn of andere wetenschapper na wat te hebben aangerommeld in zijn laboratorium tot de overhaaste conclusie is gekomen dat verzadigde vetten en Cholesterol (en dus ook boter) slecht zijn voor je gezondheid. Het ergste is nog dat iemand daar blijkbaar geld in heeft gezien en dat we door de marketing (rijd maar mee in de arreslee!) er met zijn allen nog in zijn gaan geloven ook!

Vet maakt trouwens niet dik, zoals veel mensen denken. Zetmeel en suiker maken dik!

Hulda Clark heeft met behulp van de Synchrometer processen tot diep in het lichaam kunnen volgen en is daardoor, net als sommige andere onafhankelijke onderzoekers, tot hele andere conclusies gekomen wat betreft het ontstaan van bijvoorbeeld Arteriosclerose.

Volgens Hulda Clark zijn het bacteriŽn en/of draadwormpjes, zoals de honden-hartworm "dirofilaria" en "Loa Loa", die de oorzaak zijn van hartproblemen.
Arteriosclerose is het dichtslibben van de slagaderen die het hart voeden, wat uiteindelijk tot een hartaanval kan leiden.
Het is echter niet de hoeveelheid cholesterol ("goed" of "slecht") die de oorzaak zijn van dit dichtslibben, het is het ontstaan van kleine wondjes in de wanden van de slagaderen. Cholesterol is wat het lichaam gebruikt om deze wondjes te helen en lekkage te voorkomen. Cholesterol is dus nooit de oorzaak, maar een redmiddel dat het lichaam zelf gebruikt.
Het opruimen van parasieten en bacteriŽn  door middel van zappen (en het opsporen van ontstekingshaarden in bijvoorbeeld de kaken en die verwijderen), eventueel aangevuld met de parasietenkuur, nemen de oorzaak weg, waardoor het lichaam zich weer kan herstellen.
Het gebruik van kruiden als Meidoorn en Hartgespan en Chelatietherapie kunnen dat proces enorm versnellen en wat dat betreft zowel levens redden als zelfs een bypass onnodig maken.

Een andere interessante ontdekking van Hulda Clark is dat plantaardige vetten en oliŽn, zoals zonnebloemolie, canolaolie, saffloerolie, sojaolie, olijfolie etc., bacteriŽn en virussen in het lichaam voeden. Ze raadt dan ook aan om, als je last hebt van een hoestje dat maar niet over gaat, of een verkoudheid of griep, even alle plantaardige vetten uit het dieet te halen. 

Je ziet het, het is goed om wat dat betreft de tradities van onze voorouders niet zomaar overboord te gooien. Die kookten bijna alles met boter en zelfs met reuzel, maar leden niet aan hart en vaatziekten zoals wij dat tegenwoordig in grote getale doen. Die "trend" is pas van de laatste 60 jaar.

Volwaardige vetten en cholesterol maken je stressbestendiger

Misschien ook interessant om te weten dat in oude culturen waarin de mens nog vitaal en gezond was, men speciale gewoontes had voor jongeren die op het punt stonden om te trouwen.
Zowel het meisje als de jongen, werden een half jaar voor het huwelijk extra gevoed met bijvoorbeeld, zoals in Zwitserland het geval was, speciale boter gemaakt van het vet van de melk van koeien die in het voorjaar het malse en overvloedige groene gras hadden gegeten.
Deze vitaminerijke boter werd speciaal bewaard voor de toekomstige ouders en voor de moeder tijdens de zwangerschap.

Boterkaars gemaakt van "heilige boter"

In andere culturen waren het orgaanvlees en andere voedingsmiddelen met voldoende vitaminen A, D, Cholesterol en verzadigde vetten.
Het is duidelijk dat al deze natuurvolkeren vanuit hun eeuwenlange ervaringen, wisten dat cholesterol en verzadigde vetten met al hun vetoplosbare vitaminen, belangrijk waren voor de vruchtbaarheid van zowel man als vrouw als ook voor de gezondheid van het daaruit voortkomende kind.


 


Wil je graag kinderen en wil je dat je kinderen gezond worden en blijven, bedenk je dan beter twee keer voordat je een mager of vetvrij product koopt! Het wordt tijd dat vet en cholesterol weer worden gezien als symbool voor vruchtbaarheid en gezondheid!
 

Bedankt koetje! 
 

Terug naar begin


Wist je dat...

Denemarken, als eerste in de wereld, begonnen is met het invoeren van "vetbelasting"?!
Totaal absurd, zeker als je weet dat het hele vetverhaal gebaseerd is op een grote leugen.
Klik op het plaatje om naar het artikel te gaan.

 

Terug naar begin